De speltherapeut

Mijn naam is Henriët van den Berg-Schutte, ik ben getrouwd en heb 4 kinderen.

Het is mijn passie om de ander te zien en te ondersteunen in de zoektocht naar herstel. Ik geloof in de eigen kracht die we allemaal in ons hebben en ondersteun in het vinden van die eigen kracht zodat iemand zelfstandig verder kan. 

Na jaren in de gehandicaptenzorg te hebben gewerkt, verhuisden wij in 2016 naar het buitenland. Daar ben ik mij gaan richten op speltherapie en mocht ik de helende werking van spel in therapie ervaren in het werken met kinderen met autisme. Terug in Nederland ben ik als ambulant coach aan het werk gegaan voor mensen met een licht verstandelijke beperking.

In 2020 ben ik begonnen met de Master opleiding tot speltherapeut. Deze heb ik in 2022 afgerond om vervolgens te gaan starten met mijn eigen praktijk De Speelgrond. Twee dagen in de week, op de maandag en de woensdag, werk ik als speltherapeute bij De Rots in Wierden.

Ik hou van een open houding, duidelijke afspraken en een eerlijke manier van werken waarin het kind centraal staat.

 

Wat doe ik als speltherapeut:

Binnen speltherapie creëer ik een veilige omgeving waar er eerst gewerkt wordt aan vertrouwen en veiligheid. Binnen die veilige ruimte ga ik samen met het kind onderzoeken wat er in zijn of haar leven speelt.  Een kind vertelt zijn verhaal in de spelkamer door middel van spel. Woorden zijn hierbij minder belangrijk.

Door de overvloed en weldaad aan speelgoed die de spelkamer biedt, kan op elk thema of onderwerp worden ingespeeld. Het kind bepaalt hierin waar het mee speelt. Ik volg het kind en zoek samen met het kind naar zijn verhaal. Interventies worden ingezet als dat nodig is om het kind verder te helpen.

Ik geloof in de eigen kracht van het kind. Door speltherapie kan ik betekenis en woorden geven aan wat het kind laat zien, maar misschien zelf nog niet kan zeggen of uiten. Zo kunnen we tijdens de sessies de binnenkant van het kind leren kennen en wordt inzichtelijk waar het kind ondersteuning bij nodig heeft. Er wordt gekeken naar wat nodig is om zijn eigen kracht te vinden en de weg naar buiten te kunnen maken. Samen gaan we werken aan die weg die nodig is voor het kind om weer zelfstandig verder te kunnen.

Sinds 2022 ben ik geregistreerd vaktherapeut. Ik sta ingeschreven bij de FVB (Federatie Vaktherapeutische Beroepen) en ben lid van de NVVS (Nederlandse Vereniging Voor Speltherapeuten).  Dit houdt in dat ik me zal blijven ontwikkelen door regelmatig scholing en cursussen te volgen en door supervisie en intervisie te volgen.